BLOG

Xml Nedir ? Ne Amaçla Kullanılır ?

Xml Nedir ? Ne Amaçla Kullanılır ?

XML, tüm dünyada teknoloji ilerlerken ve Uzay üzerinde kurulabilecek kolonilerden bile bahsedilirken öne çıkan yeni dillerden biri. İnternet dünyasında kullanılan ve bu dünyanın temellerini oluşturan XML dili, kullanıcılar tarafından da rahat bir şekilde anlaşılabilecek kadar da kolay. 


İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte bu hizmetin hızlı şekilde ilerlemesine dair ihtiyaçlar da ortaya çıktı. Geliştirilen ve gelişimine devam eden XML teknolojisi ile verilerin saklanması ve aktarılması oldukça hızlı bir hale gelirken veri transferi konusunda oluşan engeller de ortadan kaldırıldı. 


XML dilinin kullanım alanları da oldukça geniştir. Bu alanlar interaktif ortamda gerçekleştirilen he işlemi de kapsamaktadır. İnternet siteleri için harita oluşturma, bir veri tabanı üzerinden başka bir veri tabanına yapılan veri aktarımı, finansal veri aktarımı, bilimsel verilerin depolanması, kişisel dosyaların oluşturulması gibi binlerce işlemde kullanılabilen XML dili, teknoloji çevresinde şekillenen yeni dünyanın yazılımcılık gibi popüler meslekleri arasında da yaygın kullanım alanına sahiptir. 

XML Temel Özellikleri


Xml’nin temel özellikleri arasında en dikkat çekeni inisiyatifin kullanıcıya bırakılmış olmasıdır. HTML dilinin işleyişinin aksine, XML dilinde kullanılan etiketler, kullanıcılar tarafından belirlenebilmektedir. Ancak XML dili kendi içinde bazı özgürlükler sunsa da oldukça katı kurallara da sahiptir. XML de HTML gibi hiyerarşik özellik gösteren bir dildir. Ancak XML üzerinden yapılan isimlendirmeler, HTML sisteminden farklı olarak manuel olarak gerçekleştirilmektedir. Bunun fazladan ve gereksiz iş gücüne ve zaman kaybına sebep olduğunu belirten kullanıcılar olsa da yazılım geliştiren kişilerin özgünlüklerinin kısıtlanmaması açısından da büyük bir avantaj sunmaktadır. XML dilinde bir dosya oluşturmak ya da işlem yürütmek için şu kurallara uyulması gerekmektedir:

 

  • XML içerisinde kullanıcının inisiyatifinde oluşturulacak etiketlerin hiyerarşik bir altyapıya sahip olması gerekmektedir. 
  • Bir dosya açılırken ya da işlem yürütülürken açılan etiketlerin mutlaka kapatılması gerekmektedir. 
  • XML’de kullanıcıların inisiyatifinde geliştirilen etiketlere nitelik ataması yapılabilmektedir. 
  • XML dili, Case Sensitive bir dildir. Yani XML’de bir dosya oluşturulurken küçük ya da büyük harflere dikkat edilmelidir. Tıpkı bazı internet sitelerinde şifre oluşturulurken yapıldığı gibi, küçük ve büyük harf duyarlılığı göz önünde bulundurulmalıdır.
  • XML üzerinde oluşturulan dosyalara ait etiketlerin özellikleri boş bırakılamaz. 
  • Bu sistem içerisinde açılmış ve üzerine özellikler tanımlanmış olan etiketler boş kapatılamazlar. 
  • XML etiketlerine koyulan özelliklerin aynısından iki adet yazılamaz. Ayrıca, bu etiketlerin başında, sayı, işaret ya da anahtar kelime kullanılamaz. 
  • XML yorumları, kullanıcı tarafından belirlenen etiketlerin içerisine yazılamamaktadır. 

XML’ye Neden İhtiyaç Duyulur?


XML diline duyulan ihtiyaç,kendini en çok format değişikliği yapıldığında ortaya koymaktadır. Bilgisayarların işletim sistemlerinde ya da interaktif ortamlarda yapılan format değişiklikleri, dosyanın içindeki verilerin bozulmasında ve bu da kişilerin interaktif ortamda yaptığı işlemlerin yavaşlamasına sebep olmaktadır. Bilgisayar üzerinde bulunan bir PDF dosyasının bir Word dosyasına dönüştürülmesi bile içerisinde bulunan verilerin aktarımının zorlukları açısından sorun yaratabilmektedir. XML bu sorunu ortadan kaldırarak kolay bir internet deneyimi yaşanmasını sağlamaktadır. XML dilinin interaktif alanda oluşturduğu ortak meta alanı sayesinde, veri aktarımı bu alan üzerinden gerçekleşmektedir ve bu sayede, kullanıcıların işlem hızı ile işlem kalitelerinde bir düşüş yaşanmamaktadır. 


İnteraktif ortamda, XML dili var edilmeden önceki dönemde, yazılımcı ve kullanıcılar için bir verinin, bir ver tabanı üzerinden başka bir veri tabanı içerisine aktarılması oldukça uzun işlemler gerektiriyordu. Bu işlemler sonucunda veri aktarım hızı da yavaş olurken aynı zamanda aktarılan verinin içerik ve teknik olarak kalitesi de azalıyordu. XML dilinin oluşturmuş olduğu bu ortak meta alanı sayesinde bu sorunların da önüne geçilebilmiş oldu. XML dili kullanılarak şunlar gerçekleştirilebilir:

 

  • Verileri saklamak için bir veri tabanı oluşturma,
  • Verilerin birbirinden farklı olan programlar arasında aktarımını sağlama,
  • Web sayfaları arasında veri aktarımı yapmak için kullanma,
  • Feed, Ajax, Web sitesi ve RSS oluşturabilme. 

XML Entegrasyonu nedir?


XML Entegrasyonu ya da diğer adıyla XML desteği, e-ticaret işlemlerinde kullanılabilen bir özelliktir. Bu özellik sayesinde, bir e-ticaret sitesine ait olan sipariş, gönderim ya da stok bilgileri gibi veriler XML diline tercüme edilerek başka bir e-ticaret sitesi üzerine aktarılabilir. XML desteği, aktarılan verinin türüne ya da büyüklüğüne gör, günlük, haftalık ve saatlik olarak işleyebilmektedir. 


XML entegrasyonu sayesinde, tedarikçinin sağlamış olduğu ürün bilgileri, bu yöntemle kendi sitesine aktarım yapan kişilerin internet siteleri üzerinde de görünmektedir. Ayrıca bu bilgiler üzerinde bir güncelleme yapıldığında, bu güncellemeler otomatik olarak tüm internet sitelerinde de yapılmış olur. XML entegrasyonu, internet üzerinde bulunan ve alınan ürünleri eve kadar getiren alışveriş firmaları tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Neredeyse aranan her ürünün bulunabileceği internet alışverişi siteleri genellikle bu yöntemi kullanır çünkü bu sitelerde satılan tüm ürünler başka firmaların yaptığı üretimler sonucunda satışa çıkabilmektedirler. XML entegrasyonu üzerinden veriler üç şekilde sağlanır. Bu yöntemler şunlardır: 

 

  • XML dosyası, diğer site üzerinden link paylaşılarak sağlanır. Tedarikçiler genellikle bu yöntemi kullanırlar çünkü bu yöntem, sunucular için fazla yük oluşturmayarak veri hızını yavaşlatmamaktadırlar. Bu yöntem günün belirli saatlerinde gerçekleştirilen kayıtlar aracılığıyla sağlanır. 
  • XML dosyası, karşı taraftan istek gelirse de oluşturulabilir. Bu yöntemle çalışan tedarikçiler, verileri ve bunların aktarımlarını gelen talep üzerine gerçekleştirirler. 
  • XML dosyaları için, Web IP adresleri ya da Web servisleri üzerinden aktif talep gelirse, bu talepler tek tek dosya hazırlanarak da farklı şekilde karşılanabilir. 

XML Entegrasyonu Avantajları 


XML entegrasyonu avantajları sebebiyle kullanıcılara pek çok kolaylık da sunmaktadır. Bu avantajlar şöyle sıralanabilir:

 

  • XML entegrasyonunu kullanan e-ticaret firmalarının stok tutmasına gerek kalmaz. Stok maliyetleri düşünüldüğünden de fazla olabileceği için, bu yöntemin kullanılması kullanıcılarının giderlerini azaltmaya yardımcı olacaktır. E-ticaret sistemlerinde en pahalı hizmetler stok ve depolama hizmetleridir. 
  • XML entegrasyonunu kullanan satıcılar, başka sitelerde var olan ürünleri kendi sitelerine çekerek kendi fiyatları üzerinden satışa sunabilirler. 


XML Entegrasyonu Dezavantajları 


XML entegrasyonu dezavantajlarıda bulunan bir sistemdir. Bu dezavantajlar şöyle sıralanabilir:

  • XML entegrasyonunda meydana gelen sorunlardan biri, bazı tedarikçilerin yeteri kadar güvenli olmamasından kaynaklanmaktadır. Eğer tedarikçi firma, ürün fiyatlarında ya da stok durumlarında bir yanlışlık yaparsa ya da piyasa fiyatının üzerinde bir ürün belirlerse, bu durum müşterilerin ürünü sitesinde sergileyen firmaya güvenlerinin sarsılmasına neden olabilir. Ürünlerin depo ve stok bilgilerinin yanlış girilmesi durumunda yaşanabilecek olumsuz durumlarda kişilerin sahip olmak istedikleri ürünlere bu siteler üzerinden sahip olamayacağını düşünmesine ve günün sonunda müşterilerin kaybedilmesine sebep olabilmektedir. 
  • Bir diğer XML entegrasyonu dezavantajı ise alınan komisyonlardır. E-ticaret sitesi sahipleri, eğer sitelerinde sergiledikleri ürünleri bir tedarikçinin sitesinden çekiyorsa, tedarikçi firma da para kazanmak için bu işlemden komisyon talep edecektir. Bu da e-ticaret sitesi sahiplerinin satışa sundukları ürünleri, piyasa değerinin ve ürünün hakkettiği değerin üzerinde bir meblağ üzerinden fiyatlandırmalarına sebep olacaktır. E-ticaret ile uğraşan kişilerin kendi depolarına ve stok sistemlerine sahip olmaları ise fiyatlarını kendilerinin belirlemelerine ve internet satışı içerisindeki rekabete katılabilmelerine sebep olacaktır. 
     
 
Bu Gönderiyi Paylaş:

Blog Yorumları

Bu makaleye ilk yorumu siz yapın.

Makale ile alakalı aklınıza takılan sorularınızı paylaşın.

infoCreated with Sketch. Yorum yapan her okur, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
(E-Posta ve Telefon numaranız paylaşılmamaktadır.)
Mesaj Gönder