Veritabanları nedir ve ne için kullanılır?
Veritabanı, verileri düzenli bir şekilde depolayan bir veri ambarıdır. Bu, veri alma, güncelleme ve yeni veri ekleme gibi işlevleri kolaylaştırır. Veritabanlarının büyük miktarda veri söz konusu olduğunda çok sayıda kullanım ve faydası vardır. Bunu biliyor musun? "Veritabanı Entegrasyonu" iş, BT ve eğitim sektörlerinde bir devrime yol açarak veri yönetimi ve analizi için çok çeşitli fırsatlar sunar.
Veritabanı yapısı Veritabanı sistemi aşağıdaki unsurlardan oluşur
Tablolar: Veriler satırlarda (kayıtlarda) ve sütunlarda (alanlar) saklanır.
Formlar: Formlar yeni veri girmek amacıyla tasarlanmıştır. Form aracılığıyla veritabanına bilgi eklemeyi kolaylaştırmak ve hatasız yapmak ve verileri doğrudan tabloya girmemek.
Sorgular: Sorgular, önceden tanımlanmış bir duruma göre satırları ve / veya sütunları almak için yazılır.
En ünlü veritabanları şunlardır: MySQL, SAP, Oracle, IBM DB2, vb. Kullanıcı ile veri tabanı arasındaki iletişim için arayüz olarak DBMS veya "veri tabanı yönetim sistemi" kullanılır.
Veritabanları nedir ve nerede kullanılır?
Veri depolama / Ekleme: Başlangıç aşaması (veri girişinden önce), tablolar gibi veri yapılarının (gerekli sayıda satır ve sütun ile) oluşturulmasını içerir. Daha sonra veriler bu yapıya girilir.
Veri kurtarma: Veritabanları, büyük miktarlarda depolanacak verilerin sürekli aranması gerektiğinde kullanılır. Bu, belirli bilgilerin çıkarılmasını kolaylaştırır.
Değişiklik Verileri / Güncelleme : Statik verilerin güncellenmesine gerek yoktur. Bununla birlikte, dinamik verilerin sürekli olarak değiştirilmesi gerekir. Bir organizasyondaki çalışanların yaşını düşünün. Her yıl güncellenmelidir (periyodik güncelleme). Misal Çok sayıda kayıtlı kişinin bulunduğu bir eğlence kulübünü düşünün. Sekreter, tüm kayıtlı kullanıcıların iletişim bilgilerini takip etmelidir. Bu kayıtlar bir dizi veri sayfasında veya listede saklanıyorsa, ayrıntıları değiştirmek sıkıcı bir iştir. Çünkü tutarlılığı sağlamak için bu kayıtları içeren tüm sayfalarda verilerin çıkarılması ve değiştirilmesi gerekir. Bu nedenle, iyi tanımlanmış bir veri tabanı kullanılması tavsiye edilir.
Veritabanlarının faydaları
Depolama kapasitesi: Veritabanları diğer veri depolarından daha fazla veri depolar. Küçük boyutlu veriler, elektronik tablolara veya belgelere sığabilir. Bununla birlikte, yoğun veriler söz konusu olduğunda, veritabanları en iyi seçimdir.
Veri İlişkilendirme: Ayrı tablodaki veri kayıtları birbirine bağlanabilir. Bu, belirli bir veri parçası birden fazla tabloda mevcut olduğunda gereklidir. Örneğin, çalışan kimlikleri "Maaş" ve "çalışanlar" gibi verilerde bulunabilir. Birden fazla yerde tek tip değişikliklere ve aynı verilere sahip olmak için iletişim şarttır.
Birden Çok Kullanıcı: Veritabanına birden çok erişim için izin verilebilir. Bu, birden çok (birden fazla) kullanıcının aynı anda verilere erişmesine ve verileri değiştirmesine olanak tanır.
Verilerin Silinmesi: Veritabanından silinecek istenmeyen veri talepleri. Bu gibi durumlarda, herhangi bir veri bozulmasını önlemek için kayıtlar ilgili tüm tablolardan silinmelidir. Tablolar gibi diğer veri kaynaklarından ziyade sorguları veya formları kullanarak veritabanındaki kayıtları silmek çok daha kolaydır.
Veri güvenliği: Veri dosyaları çoğu durumda güvende tutulur. Bu özellik, davetsiz misafirlerin verilere yasa dışı erişim sağlamamasını ve kalitesinin korunmasını sağlar.
Import: Bu, veri tabanlarının kullanımında bir diğer önemli noktadır. Harici nesneleri (diğer veritabanlarından veriler) içe aktarmanıza olanak tanır. İçe aktarma esas olarak bir tablo veya sorgu için yapılır. Siz yazdıkça, veritabanı içe aktarılan nesnenin bir kopyasını oluşturur.
Dışa Aktar: Bu durumda, tablolar veya sorgular diğer veritabanları tarafından içe aktarılır. Veri bağlantıları: Bu, veritabanında nesnenin bir kopyasını oluşturmaktan kaçınmak için yapılır. Referans, gerekli kaynak veritabanı nesnesine belirlenir.
Veri Grupları / Filtreleme: Filtreler, aynı veri değerlerine sahip verilere uygulanabilir. Aynı verilere bir örnek, benzer soyadlara veya adlara sahip bir kuruluştaki çalışanların adları olabilir. Benzer şekilde, veriler hem artan hem de azalan sırada sıralanabilir. Bu, sonuçları istenen sırada görüntülemeye veya yazdırmaya yardımcı olur.
Veritabanı İndeksleme: Çoğu veritabanı, depolanan veriler için nihayetinde erişim sürelerini artıran bir indeks içerir. Doğrusal veri aramalarının uzun sürmesi, bu özelliği en popüler hale getiriyor.
Sürekli verilerle ilgili değişiklikler: Paylaşılan verilere sahip tablolar anahtarlarla (birincil, ikincil, vb.) İlişkilendirilebilir. Anahtarlar çok kullanışlıdır çünkü bir tablodaki genel organizasyonda yapılan değişiklikler bağlantılı tablolarda da yansıtılır.
Genel giderleri azaltır: Veri aktarımı zaman alır. Sorgu işlemleri çok hızlıdır, bu nedenle daha hızlı sonuçlar üretir.
Veritabanları, bilgi depolama ve bilgiye erişme noktasının tamamını basitleştirir. Bununla birlikte, en verimli veritabanına sahip olmak için veritabanı oluşturucu tarafında öngörü gereklidir.
Bu makaleye ilk yorumu siz yapın.
Makale ile alakalı aklınıza takılan sorularınızı paylaşın.