Kurumsal Kimlik Nedir
Günümüzde Dünya çapında kendisini ispatlamış pek çok marka bulunuyor. Bu markalar özgün ve kaliteli görsel ögeler kullanarak kurumsal kimliğini pratik bir şekilde ortaya koyabiliyor.
Kurumsal Kimliğin İçeriği
Son zamanlarda kurumsal kimlik terimi pek çok kişi tarafından duyuluyor. Bu terim markanın genel anlayışını gözler önüne seren bir terimdir. Kurumsal kimliğin en önemli ayağını görsel ögeler oluşturuyor. Görsel ögeler markanın sunduğu hizmeti, tüketicilere ulaştırmada oldukça işlevseldir.
Kurumsal kimliği oluşturmak için yalnızca görsel iletişim ögelerinden yardım alınmaz. Kurumsal iletişim ve kurumsal davranış terimleri de bu alanda kullanılan terimlerdendir. Kurumsal davranış terimi markanın fiyat politikasından başlayıp sosyal sorumluluk alanına kadar pek çok farklı birimi kapsar.
Kurumsal iletişim ise marka içinde ve dışındaki iletişim ağıdır. Kurumsal iletişim ağı ne kadar gelişmişse marka tüketiciye o denli kolay ulaşım sağlayabiliyor.
İyi Bir Kurumsal Kimlikte Bulunması Gereken Özellikler
Kurumsal kimliğin iyi olarak nitelendirilebilmesi için pek çok farklı özelliğe sahip olması gerekiyor. İyi bir kurumsal kimlikte olması gereken ilk özellik güvendir. Kurumsal kimlik güven duyulan bir potansiyele sahipse tüketiciyi cezp edecektir. Bunun yanında yenilikçi olması da kurumsal kimlikte bulunması gereken diğer bir özelliktir.
Kurumsal kimlik müşteri odaklı oluşturulmalıdır. Müşteri odaklı oluşturulursa tüketicinin beğeneceği kimlikler ortaya çıkabiliyor.
Kurumsal Kimliğe Neden İhtiyaç Duyulur?
Günümüzde markalar için rekabet ortamı çok daha fazladır. Oluşan bu rekabet ortamından sıyrılabilmek için kurumsal kimliğe gereken özeni göstermek oldukça önemlidir. Kurumsal kimliğe gereken özeni göstermeyen kurumlar sektör içerisinden silinmeye mahkumdur.
Kurumsal kimliğin oluşturulmasının önemli bir nedeni de markanın global hale gelmesini sağlamaktır. Özgün bir kimliğe sahip olan markalar diğer markaları geride bırakarak global hale gelip yüksek satış rakamlarına ulaşabiliyor.
Kurumsal kimliğine özen gösteren bireyler markanın olumlu benlik algısının geliştirilmesine yardımcı olur. Markasının olumlu benlik algısını geliştiren bireyler tüketicinin güvenini kazanacaktır. Tüketicinin güvenini kazanmak ise doğrudan satış rakamlarının artırılmasını sağlar.
Kurumsal Kimlik Türleri
Kurumsal kimlik 3 farklı çeşitten oluşuyor. Bunlar: Bütüncül kimlik, desteklenmiş kimlik ve marka kimliğidir. Bütüncül kimlik herhangi bir kuruma ait tüm alanlarda kullanılan ortak bir kimliktir. Desteklenmiş kimlik ise bir kuruma bağlı olan şirketlerin farklı isimle hizmet vermesinin yanında bahsi geçen kuruma bağlı olmasıdır. Sabancı ve Koç grubunun kimliği bu alana örnektir.
Marka kimliği ise aynı üst kuruma bağlı olan ancak sektör içerisinde farklı isimlerle hizmet veren işletmelerin kullandığı kimliktir.
Kurumsal Kimlik Oluşturmanın Faydaları Nelerdir?
Kurumsal kimlik oluşturmanın pek çok faydası vardır. Birçok farklı faydası olduğu için markalar bu alana yönelmeyi ihmal etmez. Kurumsal kimliğin faydalarından bazıları şunlardır:
•Markanın özgün bir hale gelmesine yardımcı olur.
•Tüketici ile marka arasında sadakat duygusunun gelişmesini sağlar.
•Markanın tüketicilerle daha kolay iletişime geçmesine yardımcı olur.
•Markanın diğer markalarla daha kolay rekabet etmesini sağlar.
Kurumsal kimlik firmaların daha kaliteli ve orijinal bir görüntü sergilemesini sağlıyor.
Kurumsal kimliği oluşturmayan markalar dünya çapında bir marka olmakta zorlanacaktır. Bu bağlamda dünya çapında popüler hale gelmek isteyen markalar kendilerine uygun olan kimliği vakit kaybetmeden bulmalıdır. Aksi halde globalleşme çabaları yetersiz kalacaktır.
Kurumsal Kimlik Oluşturma Aşamaları
Kurumsal kimlik belli başlı süreçlerden oluşur. Bu süreçlerin ne olduğu ve detaylarını bilmek gerekiyor. Aksi halde markalar kurumsal kimlik oluşturmada sorun yaşayabiliyor. Kurumsal kimlik aşamaları tasarım aşamasıyla başlar. Tasarım aşamasının ardından zamanlama aşamasına geçilir.
Zamanlama aşaması tamamlandıktan sonra sunum aşamasına geçiliyor. Sunum aşaması tamamlandıktan sonra ise işlemin son basamağı olan düzeltme aşamasına geçilerek kurumsal kimlik oluşturma süreci tamamlanır.
Kurumsal Kimlik Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kurumsal kimliği oluştururken bilinçli ve dikkatli olmak oldukça önemlidir. Bilinçsiz ve dikkatsiz yapılan işlemler markaya zarar verecektir. Bu bağlamda kurumsal kimlik oluştururken dikkat edilmesi gereken ilk detay taklitten kaçınılmasıdır. Kurumsal kimlik oluşturulurken var olan kombinasyonlardan ziyade özgün tasarımlara yönelmek gerekiyor.
Kurumsal kimlik oluştururken dikkat edilmesi gereken diğer bir detay ise profesyonelliktir. Bu sürecin profesyonel kişiler tarafından yönetilmesi oldukça önemlidir. Sürecin başlangıcından sonuna kadar profesyonel ekibin tercih edilmesiyle beraber problem yaşama riski minimuma indirilebiliyor.
Kurumsal kimliği oluştururken markaya uygun olmayan renk, harf ya da detayların tercih edilmemesi gerekiyor. Aksi halde kurumsal kimlik istenen şekilde olmayacaktır.
Kurumsal Kimlik Örnekleri
Kurumsal kimlik örnekleri arasında en bilindik sloganlardan bir tanesi “just do it” sloganıdır. Nike firması tarafından kullanılan bu slogan tüm Dünya’da biliniyor. Bunun yanında Apple markasının yarım elma şeklindeki görseli de iyi bir kurumsal kimlik örneklerinden birisi olarak kabul ediliyor.
Dünya üzerinde önemli bir yer edinmiş McDonalds firması da kırmızı ve sarı rengini kullanarak mükemmel bir kimlik oluşturmuştur.
Kurumsal Kimlik Materyalleri Nelerdir?
Kurumsal kimliğin tüketiciye yansıtılmasında birçok farklı materyalden yardım alınır. Bu materyallerden ilki kartvizittir. Markanın kimliğini net bir şekilde yansıtan kartvizitler oldukça pratiktir. Bunun yanında antetli kağıt da kurumsal kimliğin tüketiciye yansıtılmasında kullanılır.
Kurumsal kimliğin reklamını yapmak için sunum dosyası da kullanılıyor. Sunum dosyası markanın logosunu gözler önüne seren pratik bir materyaldir. Pencereli ve penceresiz olarak iki farklı türü bulunan devam kağıdı da kurumsal kimliği duyurulması için kullanılır.
Kurumsal Kimliğin Ögeleri Nelerdir?
Kurumsal kimliğin pek çok farklı ögesi vardır. Kurumsal kimlik oluşturmak isteyen bireyler bu ögeleri bilirse süreci daha kolay yönetebiliyor. Kurumsal kimliğin en önemli unsurlarından bir tanesi logodur. Markanın kullandığı logo özgün ve tüketiciyi tetikleyici olmalıdır.
Kurumsal kimliğin diğer bir unsuru ise slogandır. Bu aşamada kullanılan slogan markayı ön plana çıkaracak seviyede olmalıdır. Bunun yanında renk paleti de kurumsal kimliğin belli başlı unsurlarından birisidir. Renk paleti görselliği ön plana çıkaran detaylar bütünüdür.
Kurumsal kimliğin unsurlarından bir tanesi ise marka kimliğidir. Marka kimliği vizyonu ve misyonu net bir şekilde belirlemelidir. Aksi halde yüksek satış rakamlarına ulaşmak oldukça zordur.
Kurumsal Kimlik Kullanan Şirketler
Kurumsal kimlik kullanan pek çok şirket bulunuyor. Özellikle dünya çapında kendisini ispatlamış, dünyanın her yerinde farklı tüketicilere ulaşmış markalar kurumsal kimlikten yardım alıyor. Bu bağlamda Coca Cola, Mcdonads, Amazon, Adidas, Nike ve Samsung gibi firmalar kurumsal kimlikten yardım alır.
Kurumsal kimlik kullanan şirketler daha ekonomik şekilde kendisini ispatlama imkanı bulabiliyor.
Bu makaleye ilk yorumu siz yapın.
Makale ile alakalı aklınıza takılan sorularınızı paylaşın.