BLOG

  • Bulunur.com Blog Ana Sayfa
  • Blog
  • Kurumsal Kimliğinize Uygun Renk Ve Font Secimi

Kurumsal Kimliğinize Uygun Renk Ve Font Secimi

Kurumsal Kimliğinize Uygun Renk Ve Font Secimi

Her insanın, kendisine özel kimliği olduğu gibi, işletmelerde, kurumsal kimliklerini oluşturarak, sektörde kendilerini daha iyi tanıtmaya çalışıyor. İşletmeler, kurumsal kimlik oluştururken, marka ve logo tasarımlarını yaparken uygun renk ve font seçimini yapıyor. Markalaşmanın sağlanması ve hedef kitlelere ulaşma işlemlerinde kurumsal kimliğin önemi ortaya çıkıyor. Kurumsal kimlik, firmaların piyasadaki görünen yüzüdür ve müşteriler, sahip olunan kimlikle firmayı tanır. İşletmelerin kendilerini sektörde ifade etme şeklidir ve her firma, bulunduğu sektöre göre farklı renk ve fontlar kullanır.

Kurumsal Kimlik Nedir?

Kurumsal kimlik, müşterilerin firmayı bir bakışla tanımasını, kurumun tüm piyasalarda durusunu temsil eden çalışmaların bütünü olarak tanımlanır. İşletmeler kuruluşlarını tamamladıktan ve adresini belirledikten sonra kurumsal kimliğini oluşturmaya başlar. Firmalar, sektörlerinde tanınmak, güçlü olmak, rekabet edebilir duruma gelebilmek ve müşterilerine güven verebilmek için kurumsal kimlik sahibi olmak zorundadır. Oluşturulan kurumsal kimlikler, belirlenen sınırlar içerisinde özel tasarlanır ve kullanılmaya başlanır. Kurumsal kimliği olmayan firmalar, piyasada müşteri güveni sağlayamaz ve pazarlama sorunu yaşar. Bunun için kurumsal kimlikler oluşturulurken, hangi renk ve fontların kullanılacağının belirlenmesi büyük önem taşıyor.

Kurumsal Kimlik Neden Önemli?

Hedef kitlenin belirlenmesi ve bu kitlenin sizi daha iyi tanıyabilmesi için kurumsal kimliğe ihtiyacınız vardır. Herkesin kolay hatırlayabilmesi ve bir bakışta tanıyabilmesi için logo tasarımı ve kullanılan renkler özenle seçilmelidir. Kurumsal kimlik, piyasa gücünün artırılması için önemlidir.

  • Gerçek kimliğin dışa yansıtılmasını sağlar,
  • Müşteri kitleleri gözünde imaj oluşturur,
  • Rekabet gücünü artırır,
  • Çalışanların kuruma bağlılığını artırır,

Kurumsal kimlik için en iyi renk ve fontlar seçildikten sonra tescil işlemleri yapılarak, firmaya özgün olması sağlanır. Bu işletmelerin kendilerini tanıttıkları ve başka kişilerin kullanmasını engelleyen çalışmalarıdır.

Kurumsal Kimlik Renkleri

Kurumsal kimlik oluşturmaya çalışanlar, profesyonel destek alırlar. Öncelikle bir marka ve logo belirlenir. Logo tasarımı ve renkleri seçimi önemlidir. Kullanılan renkler, markanın müşteri gözünde oluşturmak istediği algıyı kolay oluşturabilmelidir. Her rengin bir anlamı vardır ve hizmet sektörüne, üretilen ürün ya da hizmete türüne göre renk seçilmelidir. Kurumsal renkler olarak belirlenen renkler şunlardır:

  • Kırmızı,
  • Mavi,
  • Sarı,
  • Yeşil,
  • Pembe,
  • Mor,
  • Gri,
  • Turuncu,

Her renk taşıdığı anlama göre marka ve logo tasarımlarında kullanılır. Doğru kullanıldığında, istenilen algı daha kolay oluşturulabilecektir.

Kurumsal Kimlik Renk Anlamları

Kurumsal renkler olarak belirlenen her renk farklı anlam taşıyor velogo tasarımlarında kullanılacak renkler anlamına göre seçiliyor.

Kırmızı, heyecanı, tutkuyu, iddialı olmayı simgeler ve daha çok enerji içecekleri, fastfood sektöründe kullanılır,

Mavi, en çok tercih edilen renktir ve güveni, otoriteyi temsil eder, resmiyetin göstergesidir.

Sarı, gün ışığını çağrıştırır ve mutluluk hissi oluşturur. Uyarıcı etkisi vardır.

Yeşil, organik ve çevre dostu algı oluşumunu destekler. Daha çok finans ve petrol ürünleri işletmeleri tarafından kullanılır,

Pembe, saflığı temsil eder ve kadıncı renk olarak bilinir. Genç kızları ve kız çocukları ürünleri üretimi yapan firmalar tercih eder.

Mor, gizemli bir yanı vardır ve sıradışı ya da fantastik kurumsal kimlikler için tercih edilir.

Turuncu, canlı ve enerjik olmayı simgeler, daha çok eğlence, oyun markalarında kullanılır.

Gri, otoriteyi ve ciddiyeti temsil eder. Resmi kurumsal şirketlerin renkleri arasında yer alır.

Her rengin bir anlamı var ve kurumsal kimlik öğeleri oluşturulurken, doğru seçim yapıldığında, müşteri dikkati daha kolay çekilecektir.

Kurumsal Kimlik Font Seçimi

Kurumsal kimlik oluşturulurken, uygun yazı fontu seçimi, renkler kadar etkilidir ve şirketin duruşunu yansıtır. Kurumsal kimliğe uygun olan ve demode olmayan fontlar, en iyi yazı fontu olarak belirlenir ve tercih edilir.

  • Klasik ve geleneksel yazı fontları (Novello, Modum, Fenix STD),
  • Modern ve trende uygun fontlar (Brandon, Bebas, Grotesque)
  • Zarif fontlar (Neutraface, Simplifica, Kraftsoff)
  • Arkadaşça, sıcak ve samimi fontlar (Cubano, Balto)
  • Duygusal, Eğlenceli fontlar (Badscript, barrio, Lobster)

Kurumsal kimlikler için seçilecek fontlar, kimlere seslendiğinizi, şirketinizin duruşunu ve hangi sektörde olduğunuzu göstermeye yardımcı olacaktır.

Kurumsal Kimlik Türleri

İşletmelerin, sektörlerine göre kurumsal kimlik oluştururken, kimlik türlerine göre tercihlerini yaparlar. 3 kurumsal kimlik türü vardır. Bütüncül kimlik, onaylanan/desteklenmiş kimlik, marka kimliğidir. Bütüncül kimlik, kuruma ait tüm alanlarda kullanılabilen simge ya da logodur. Onaylanmış kimlik, faaliyet alanlarının bağlı olduğu kurumu gösteren kimlik türüdür. Marka kimliği ise sektörde rekabetçi güç oluşturan ve diğerlerinden farklı olduğunu gösteren kimliktir.

Kurumsal Kimlik Öğeleri

Kurumsal kimlik öğeleri, yapılacak çalışmaların bütününü kapsar. Logo ya da kartvizit ile sınırlı değildir. Kurumsal kimlik ögeleri için şunlar gösterilebilir:

  • Kurum adı,
  • Sembol ve logolar,
  • Renk ve fontlar,
  • Slogan,
  • E-posta imzası,
  • Sosyal medya kiti,
  • Kurumsal banner,
  • Zarf çeşitleri,

Hizmet sektörüne göre kullanılacak çok sayıda ürün çeşidi, kurumsal kimlik öğelerinin alanlarına göre belirlenmesini sağlar.

Kurumsal Kimlik Nasıl Olmalıdır?

Kurumsal kimlikler, işletmelerin, şirket içi ve dışı alanlarda duruşunu temsil ederken, müşteri kitlelerinin firmayı bir bakışta tanımalarını sağlar. Bunun için marka gücünü, hizmet sektörünü, profesyonelliği gösterir şekilde olmalıdır. Kurumsal kimlik tasarımları oluşturulurken, renk ve font seçimleri, nasıl olması gerektiği hususunda bilgi verecektir.

Kurumsal Kimlik Oluşturulurken Nelere Dikkat Edilir?

Müşteri kitlesinin dikkatini çekmek ve marka kimliğini oluşturmak için yapılan çalışmalar, kurumsal kimliğin oluşturulmasını sağlar. Her alanda görsel iletişim dili kullanılmalı, kitlelere aynı mesajı vermelidir. Kurumsal kimlik öğeleri belirlenirken, işletmenin güven ve kalite imajını tüm alanlarda aynı şekilde anlatmasına ve yansıtmasına dikkat edilmelidir. Kurumsallığın en önemli özelliği budur.

Kurumsal Kimlik Tasarımı

Kurumsal kimlik tasarımı içerisinde, logo, marka, antetli kağıt, şirket içi dokümanlar, ürün ambalajları, tabelalar gibi çok sayıda çalışma yer alır. Markanın duruşunu göstermesi açısından, kurumsal kimlik tasarımı çok önemlidir. İyi yapılmış bir tasarım, kurumun daha iyi ve kolay tanıtılmasını sağlayacaktır. Görsel detaylar, kurumsal davranış ve iletişim detayları bir araya geldiğinde kurumsal kimliği oluşturacaktır.

Kurumsal Kimliğin Amacı

İşletmeler kurulduktan sonra hizmetlerini devam ettirebilme için piyasada tanınması ve müşteri kitlelerine ulaşılması gerekiyor. Kurumsal kimlik, işletmelerin, kim ve ne olduğunun anlaşılmasını sağlayan görsel tasarımlardır. Amacı, şirket içi ve şirket dışında daha profesyonel görülmesini, ilgi ve saygınlığının artmasını sağlamaktır. Bunun için kurumsal kimlik tasarımlarında, içinde bulunulan sektöre, hizmet alanlarına göre renk ve font seçimleri yapılır.

 
Bu Gönderiyi Paylaş:

Blog Yorumları

Bu makaleye ilk yorumu siz yapın.

Makale ile alakalı aklınıza takılan sorularınızı paylaşın.

infoCreated with Sketch. Yorum yapan her okur, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
(E-Posta ve Telefon numaranız paylaşılmamaktadır.)
Mesaj Gönder