BLOG

JavaScript nedir?

JavaScript nedir?

JavaScript, çok güçlü bir istemci tarafı kodlama dilidir . JavaScript, esas olarak bir kullanıcının web sayfasıyla etkileşimini geliştirmek için kullanılır. Başka bir deyişle, web sayfanızı JavaScript yardımıyla daha canlı ve interaktif hale getirebilirsiniz. JavaScript ayrıca oyun geliştirme ve Mobil uygulama geliştirmede yaygın olarak kullanılmaktadır .

Javascript Geçmişi

JavaScript, 1995 yılında Brendan Eich tarafından geliştirildi ve o zamanın popüler bir tarayıcısı olan Netscape'de ortaya çıktı.

Dil başlangıçta LiveScript olarak adlandırıldı ve daha sonra JavaScript olarak yeniden adlandırıldı. JavaScript ve Java'nın aynı olduğunu düşünen birçok programcı var . Aslında, JavaScript ve Java birbiriyle pek alakasızdır. Java çok karmaşık bir programlama dilidir, oysa JavaScript yalnızca bir betik dilidir . JavaScript sözdizimi çoğunlukla programlama dili C'den etkilenir.

JavaScript Nasıl Çalıştırılır?

Bir komut dosyası dili olan JavaScript, kendi başına çalışamaz. Aslında, tarayıcı JavaScript kodunu çalıştırmaktan sorumludur . Bir kullanıcı, içinde JavaScript bulunan bir HTML sayfası istediğinde, komut dosyası tarayıcıya gönderilir ve onu yürütmek tarayıcıya bağlıdır. JavaScript'in ana avantajı, tüm modern web tarayıcılarının JavaScript'i desteklemesidir . Bu nedenle, site ziyaretçinizin Internet Explorer, Google Chrome, Firefox veya başka bir tarayıcı kullanıp kullanmadığı konusunda endişelenmenize gerek yok. JavaScript desteklenecektir. Ayrıca JavaScript , Windows, Linux veya Mac dahil herhangi bir işletim sisteminde çalışır . Böylece JavaScript , yalnızca IE ve Windows ile sınırlı olan VBScript'in (Artık kullanımdan kaldırılmıştır) temel dezavantajlarının üstesinden gelir .

İstemci tarafı komut dosyası, görevlerini tamamen müşterinin makinesinde gerçekleştiren ve çalışması için sunucuyla etkileşime girmesi gerekmeyen bir programlama dilidir. Örneğin, bilgisayarınızda yüklü bir Web sayfanız varsa ve İnternet servis sağlayıcınız kapanırsa, tarayıcınızda zaten yüklü olan Web sayfalarıyla hala etkileşimde bulunabilirsiniz. Bununla birlikte, yeni Web sayfalarına gidemeyecek veya uzaktan bulunan herhangi bir veriye erişemeyeceksiniz.

JavaScript tarafından gerçekleştirilen dinamik web sitesi geliştirmelerinden bazıları şunlardır:

  • Otomatik tamamlama
  • Sayfayı yeniden yüklemeden sayfaya yeni içerik veya veri yükleme
  • Rollover efektleri ve açılır menüler
  • Soldurma, yeniden boyutlandırma veya yeniden konumlandırma gibi sayfa öğelerini canlandırma
  • Ses ve video oynatma
  • Web formlarından girişi doğrulama
  • Tarayıcı uyumluluk sorunlarını onarma

JavaScript istemci tarafı bir dil olsa da, en güçlü özelliklerinden bazıları uzak bir sunucuyla eşzamansız etkileşim içerir. Eşzamansız, basitçe JavaScript'in arka planda sunucu ile ön planda gerçekleşen kullanıcı etkileşimini kesintiye uğratmadan iletişim kurabileceği anlamına gelir.

Örneğin bir arama motorunu ele alalım. Günümüzde arama motorlarının hemen hemen hepsinde otomatik tamamlama işlevi vardır. Kullanıcı, arama kutusuna bir kelime yazmaya başlar ve aşağıda olası arama terimlerinin veya kelime öbeklerinin bir listesi görünür. Sorunsuz bir deneyim. Önerilen arama terimleri, sayfayı yeniden yüklemeden görünür.

Arka planda JavaScript, kullanıcı yazarken harfleri okur, bu harfleri uzak bir sunucuya gönderir ve sunucu önerileri geri gönderir.

Sunucu tarafındaki yazılım kelimeleri analiz eder ve kullanıcının arama terimini tahmin etmek için algoritmalar çalıştırır. Bu tür programlar şeytani derecede büyük ve karmaşıktır. Müşterinin makinesindeki JavaScript, kullanıcının etkileşimini yavaşlatmamak için olabildiğince basit ve küçüktür. JavaScript ile sunucu tarafı programı arasındaki iletişim, kullanıcının bant genişliği ile sınırlıdır. Geliştiricilerin JavaScript işlevlerinde verimliliği önceliklendirmesinin ve programlar arasında iletilen veri miktarını olabildiğince küçük yapmasının nedeni budur.

Yalnızca kullanıcı bir arama terimi seçtiğinde sayfanın tamamı yeniden yüklenir ve arama sonuçları oluşturulur. Google gibi motorlar, bu adım için bile yeniden yükleme ihtiyacını azalttı veya ortadan kaldırdı. Sadece aynı eşzamansız süreci kullanarak sonuçlar üretirler.

İhtiyacınız Olan Araçlar

Başlangıç ​​olarak, kodunuzu yazmak için bir metin düzenleyiciye ve geliştirdiğiniz web sayfalarını görüntülemek için bir tarayıcıya ihtiyacınız var. Notepad ++, Visual Studio Code, Sublime Text, Atom veya rahat edebileceğiniz diğer herhangi bir metin düzenleyicisi dahil olmak üzere seçtiğiniz bir metin düzenleyicisini kullanabilirsiniz. Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Internet Explorer vb. Dahil herhangi bir web tarayıcısını kullanabilirsiniz.

Basit Bir JavaScript Programı

JavaScript kodunuzu HTML belgesinin içinde tutuyorsanız, tüm JavaScript kodunuzu ) içine yerleştirmelisiniz. Bu, tarayıcınızın JavaScript kodunuzu kodun geri kalanından ayırt etmesine yardımcı olur. Başka istemci tarafı kodlama dilleri olduğu için (Örnek: VBScript), kullandığınız komut dosyası dilini belirtmeniz önemle tavsiye edilir.

JavaScriptin geleceği

JavaScript, İnternet'teki tek istemci tarafı kodlama dili olmasa da, ilklerden biriydi ve hala en yaygın kullanılanıdır. Pek çok geliştirici JavaScript'in verimsiz ve titiz olduğuna inanıyor, bu yüzden yıllar içinde dilde birçok iyileştirme yaptılar. Girişimci programcılar JavaScript kitaplıkları oluşturdular - JavaScript'in yapı taşlarından oluşturulmuş, daha az karmaşık olan ve belirli uygulamalar için hedeflenebilen daha özlü diller.

Örneğin, JQuery, JavaScript'in animasyon ve etkileşimli işlevlerinin çoğunu basitleştiren ve genişleten bir JavaScript kitaplığıdır; Backbone.js ise duyarlı tasarımı kolaylaştırır.
Geliştiriciler , uygulamalarında artan etkileşim ve karmaşıklık oluşturdukça JavaScript İnternet deneyiminin ayrılmaz bir parçası haline geldi . Arama motorları, e-ticaret, içerik yönetim sistemleri, duyarlı tasarım, sosyal medya ve telefon uygulamaları onsuz mümkün olmazdı.

 
Bu Gönderiyi Paylaş:

Blog Yorumları

Bu makaleye ilk yorumu siz yapın.

Makale ile alakalı aklınıza takılan sorularınızı paylaşın.

infoCreated with Sketch. Yorum yapan her okur, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
(E-Posta ve Telefon numaranız paylaşılmamaktadır.)
Mesaj Gönder