Freedos nedir?
Freedos, bilgisayarların teknik alt yapısını oluşturan işletim sistemlerinden biridir. Ancak dünya üzerinden yaygın kullanıma sahip olan işletim sistemleri, Apple firmasına ait Mac OS ve Windows olduğu için, Freedos pek çok kişi tarafından bilinmemekte ve tercih de edilmemektedir.
Ancak sektörün içinde çok fazla etki alanı bulunamayan bu işletim sistemi, ismiyle müsemma bir kullanım alanı sunar ve kullanıcıların kullanabileceği en özgür alt yapılardan birini oluşturur. Açık kaynaklı olarak geliştirilmiş olan bu işletim sistemi, hiçbir ticari amaç gütmemektedir ve vakıfların desteğiyle geliştirilmiştir. Kullanıcıları için de ücretsiz olarak kullanıma sunulan bu işletim ücretinde hem satın alırken hem de herhangi bir güncellemeyi gerçekleştirirken kullanıcılardan ek ücretler talep edilmez.
İşletim sisteminin kullanıcılarına sunduğu özgürlük tanımının sınırları da oldukça gelişkindir. Bu işletim sistemini kullanan kişiler, sistemi diledikleri gibi kullanırlarken aynı zamanda sistemin yazılımına eklemeler yaparak bu sistemi kendileri için geliştirip özelleştirebilirler de. DOS tabanlı bir işletim sistemi olarak bilinen bu sistem, aynı zamanda GNU Genel Kamu Lisansı kapsamında geliştirilmiştir.
Freedos Bilgisayar Tercihi
Freedos bilgisayar tercihi genellikle bilgisayar dünyasına meraklı ve bu sistemin ne olduğunu bilen kişiler tarafından yapılmaktadır. Bilgisayarı günlük işleri için kullanan ve bilgisayar sistemleri hakkında çok fazla bilgisi olmayan kişiler, piyasada öne çıkan işletim sistemlerine sahip bilgisayarlara yönelmekte ve Freedos sistemli bilgisayarları es geçmektedir. Freedos sistemiyle geliştirilmiş olan bilgisayarlar, içerisinde herhangi bir işletim sisteminin özellikleri bulunmadan tüketici ile buluşturulmaktadır. Bu da alınan bilgisayar açıldığında, kullanıcının karşısına, üzerinde sadece Freedos yazan siyah bir ekranın çıkmasına sebep olmaktadır. Bu bilgisayarları kullanabilmek için, tercih edilen bir işletim sisteminin bilgisayara kurulması gerekmektedir. Yani bu sebeple, bilgisayarları sadece bir araç olarak kullanan ve bu konuda ilgisi olmayan kişilerin, bu bilgisayarları tercih etmemesi isabetli bir karar da olacaktır. Bilgisayarda yapılacak olan program kurulumu aşamalarını tek başına yapabilen ve profesyonel ya da ücretli desteklere ihtiyaç duymayan kişilerin kullanımı için daha uygun olan Freedos bilgisayarlar hem para hem zaman hem de emek gücü harcanmasını da gerektirebilmektedir. Freedos işletim sistemine sahip bir bilgisayar, piyasada bulunan pek çok bilgisayara göre daha uygun fiyatlı olması ile ön plana çıkmaktadır. Bu da kullanıcıların bilgisayar tercihi yaparken göz önünde bulundurabilecekleri bir husustur. Bilgisayar üzerinde yapılması gereken işlemler en fazla bir ya da iki sat sürebilirken ucuz bilgisayar kullanmak uzun vadede kullanıcı memnuniyetinin artmasına da sebep olacaktır. Freedos sistemli bir bilgisayar alındıktan sonra yapılacaklar şunlardır:
- Kişi kullanmaktan memnun olduğu ya da tercih edebileceği bir işletim sistemin bilgisayarına yüklemelidir. Bu işlem format atma işlemiyle aynı sayılabilir. Format atabilen her bilgisayar kullanıcısı, bu işlemi de rahat şekilde yapabilecektir.
- Bu işlemden sonra gelen adım, bilgisayara Drive’ların yüklenmesidir. Sürücü olarak da geçen Drive sistemi, bilgisayarın harici cihazlarını kullanmasını sağlayan sistemdir. Bu adım atlanırsa, bilgisayara bağlanan mause bile düzgün çalışmayabilir.
- Bu adımın da tamamlanmasının ardından, kişi bilgisayarını kendine özel hale getirebilir. Kullanmak istediği programları yükleyebilir, Word, PowerPoint gibi ana yazılımları aktif hale getirerek bilgisayarını etkin şekilde kullanabilir. Bu işlemlerin de ardından, Freedos sistemi ile boş bir şekilde kullanıcıya ulaşan bilgisayarın diğer bilgisayarlardan hiçbir farkı kalmaz.
Freedos Sisteme Neden İhtiyaç Duyuluyor?
Freedos sistemine duyulan ihtiyaç, öncelikle maddi kaygılardan kaynaklanabilmektedir. Piyasada bulunan ve çok yüksek fiyatlardan satışa sunulan bilgisayarlar, pek çok kişinin bütçesini aşarak alım gücünün dışında kalmaktadır. Özellikle elektronik piyasasının Dolar ya da Euro kuru üzerinden belirlenmesi, Türkiye gibi kur farkının hesaplandığı ülkelerde bire on vermek anlamına da gelebilmektedir. Bu da tüketici üzerinde yıpratıcı bir etki yaratabilmektedir.
Lisanslı işletim sistemlerinin en büyük dezavantajları hem ilk satışlarında yüksek ücretler talep etmeleri hem de ilerleyen kullanım zamanlarında getirilen güncellemeler ile kullanıcıyı ek ücretleri ödemeye mecbur bırakmalarıdır. Bu sebeple Freedos sistemli bilgisayarlar ilk satışlarında da ilerleyen zamanlarda da ekonomik olarak daha uygundur.
Kullanıcıların Freedos sistemli bir bilgisayara ihtiyaç duymalarının bir diğer sebebi de piyasada bulunan işletim sistemlerini beğenmiyor ya da bu sistemlerden tam verimlilik sağlayamıyor olmaları olabilir. Bu sebeple Linux tabanlı bir sistem olan Freedos, bu kullanıcılar için en uygun sistemlerden biridir. Bu kullanıcılar, dilerlerse ve yazılım biliyorlarsa, bu işletim sistemini tamamen kendilerine özel hale getirebilir, bir işletim sisteminden alabilecekleri en yüksek verimi de alabilirler.
Freedos Bilgisayara Windows Kurulumu
Freedos bilgisayara Windows kurlumu için, öncelikle Windows işletim sistemini indirebileceğiniz güvenli bir kaynak bulmanız gerekmektedir. Güvenli olmayan kaynaklar, bilgisayarınızın virüs kapmasına sebep olabilir. Yeni bilgisayarların virüs kapması ise, düzeltmek için hem zaman hem de bazen para harcanması gereken bir sorundur. Bu sorunu yaşama istemiyorsanız, Windows işletim sistemini, Windows’un kurumsal sitesinden indirmeniz en doğrusu olacaktır. Freedosbir bilgisayara Windows kurmak için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
• Windows dosyası indirildikten sonra, “Kabul et” butonuna tıklanır ve açılan pencerede “Başka bir bilgisayar için yükleme medyası” seçeneği işaretlenerek “İleri” butonuna tıklanır.
• İlerledikten sonra açılan yeni pencereden kullanılmak istenen dil seçeneği seçilir. Aynı sayfada yer alan “Mimari” seçeneğinden de kaç Bit kullanılacağı belirlenmelidir. Güncel kullanımlar için bu değer, 64 Bit olarak ifade edilmektedir. Bu da seçildikten sonra “İlerle” butonuna basılır.
- İlerledikten sonra yeni bir sayfa açılır. Bu sayfada ise, “USB flash sürücü” ve “ISO dosyası” şeklinde iki seçene yer alır. Eğer ilk seçenek seçilirse, Windows sistemi, bilgisayara takılı bulunan USB aygıtı üzerine otomatik olarak indirilir ve yazılır. İkinci seçeneğin tercih edilmesi durumunda ise, bilgisayara sadece bir ISO dosyası indirilir. Bunun USB aygıtına yazılımını Rufus gibi bir program kullanarak kullanıcının yapması gerekmektedir. Burada ilk seçenek seçilmelidir. Ancak bu seçeneğin seçilmesi için kullanılan USB flas bellek üzerinde en az 8 GB yer olmalıdır. Bu işlemin sonunda USB flash bellek aygıtında bulunan diğer dosyalar da silinecektir.
- Windows işletim sisteminin USB aygıt üzerine yazılma işlemi sonlandıktan sonra, kurulum işlemi başlar. • Kurulum kısmı bilgisayardan bilgisayara değişebilir ve bu konuda en iyi bilgiyi bilgisayarın satın alındığı satıcı sağlar. • Bu kısımda bilgisayarın açma tuşuna basılır ve F1-F2-F10 tuşlarına basılarak BIOS menüsü açılır.
- Bu işlemin ardından, ekranda beliren “Boot Device Priority” seçeneği seçilir ve buraya girildikten sonra USB Disk yazısı en üste alınır. Bu yazı genelde aşağı kısımda yer almaktadır.
- Bu işlemin de yapılmasının ardından, “EXİT” kısmından “Save” yapılarak işlemler kayıt altına alınır ve güvenli çıkış sağlanır.
- Bu işlemin de ardından, ekranda flas belleğin ismi ya da markası görünür. Bu isim enter tuşu ile seçilerek Windows kurulum ekranına geçilir.
- Windows kurulum ekranında ilk olarak kullanılmak istenen dil seçilir ve “İleri” tuşuna basılarak işleme devam edilir. • İşlemin ilerleyen bölümünde ise kişiye lisanslı ürünü olup olmadığı sorulur. Eğer ürün lisanslı değilse, “Ürün anahtarım yok” kısmı seçilmelidir.
- Kurulum işlemi, “Home” seçeneğinin seçilmesiyle yönergeler izlenerek sonlandırılır. Bir ev kullanıcısı için Windows’un “Home” seçeneği oldukça ideal bir kullanım olanağı sunmaktadır.
Bu makaleye ilk yorumu siz yapın.
Makale ile alakalı aklınıza takılan sorularınızı paylaşın.