BLOG

5G nedir ve 5G ağları hayatımızı nasıl değiştirecek ?

5G nedir ve 5G ağları hayatımızı nasıl değiştirecek ?

Biraz tarih

Bir sonraki mobil iletişim standardı adına G harfi, Generation, "generation" için bir kısaltmadır. Yani, 5G zaten beşinci nesil mobil ağlar. Kısaca, önceki dört öğenin özelliklerini ele alalım.

1G ağları 1980'lerde ortaya çıktı. Ana farkları dijital değil analog olmalarıdır. Bu, veri aktarım hızlarına ve iletişim yeteneklerine ciddi kısıtlamalar getirdi.

1991 yılında Finlandiya'da ilk kez 2G standardını kullanan bir ağ başlatıldı. Devrim niteliğinde bir olaydı çünkü iletişim dijital hale geldi ve bu bir dizi temel değişikliği gerektirdi.

  • veriler artık şifrelenmişti;
  • sohbetlerin yanı sıra, SMS ve MMS abonelerin kullanımına açıldı.

2.5G (GPRS) ve 2.75G (EDGE) modifikasyonları veri aktarım hızını biraz artırdı ve İnternete bağlanmayı mümkün kıldı. Yeni nesil 3G, 2000'li yıllarda yaygın bir iletişim standardı haline geldi ve paket veri bazında çalıştı. İnternet erişimi zaten norm haline geliyordu.

4G nesli 2010'dan beri var. Veri aktarım hızı arttı: abonelerin İnternet oyunları, çevrimiçi video izleme ve video görüşmeleri ile artık sorunları yok.

Ve şimdi - 5G. Seleflerinden ne yönden üstün?


Her şey nasıl başladı

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, 2015 yılında yeni bir mobil iletişim standardının geliştirilmesi için bir plan geliştirdi.

Birkaç yıl boyunca ilk gelişmeler ortaya çıktı ve test edildi. Ekim 2018'de, Amerikalı operatör Verizon, dünyanın ilk ticari 5G ağının lansmanını duyurdu, ancak şu ana kadar sadece evdeki İnternet ile ilgiliydi ve tam teşekküllü bir mobil bağlantıyla ilgili değildi.

2018'de Çin, Chongqing'in bölgelerinden birinde bir test ağı başlattı. Güney Kore'de, aynı yılın Şubat ayında, Pyeongchang'daki Kış Olimpiyatları sırasında yeni teknolojiyi uygulamada test etmek mümkündü ve Nisan 2019'dan bu yana, ülkenin başkenti Seul'de ticari bir 5G ağı zaten faaliyet gösteriyor. Koreliler yıl sonuna kadar burayı şehirlerin% 85'ine genişletmeyi bekliyor.

Avrupalılar da büyük adımlar attı. Avrupa'da 5G iletişimi zaten Almanya, Macaristan, Avusturya, İtalya, Büyük Britanya'da mevcuttur. 17 Nisan 2019'da, İsviçre'nin bazı şehirlerinde 5G iletişimi kullanıma sunuldu ve ağ istikrarlı bir şekilde gelişiyor.

5G'den ne bekleyebiliriz

Veri aktarım hızınızı neden artırmalısınız? Modern hız göstergeleri yeterli değil mi?

Her şey çözülmesi gereken göreve bağlıdır. Ortalama bir kullanıcı için hızdaki bir artış, örneğin bir filmi sadece birkaç saniyede Full HD çözünürlükte indirme veya sanal gerçeklikte parazit olmadan oynatma yeteneğidir.

5G, Nesnelerin İnterneti'nin büyük ölçekli çalışması için gereklidir. Bu teknoloji sayesinde, sürücüsüz arabalardan "akıllı" elektrikli su ısıtıcısına kadar on milyonlarca cihaz İnternete bağlanabilir.

Beşinci nesil, ekonominin çeşitli sektörlerinde yeni teknolojilerin tanıtılması için fırsatlar yaratır. İşletmelerde robotların üretkenliğini artırmak ve tarım makinelerinin uzaktan kontrolü ile ilgilidir. 5G ile teletıp, gerçek zamanlı olarak uzaktan operasyonları mümkün kılacaktır.

Telefonumu değiştirmem gerekiyor mu?

Evet, ama şimdilik zaman ayırabilirsin. 5G ağına bağlanmak için bu standardı destekleyen bir akıllı telefona ihtiyacınız vardır. Bazı üreticiler zaten bu tür cihazlar üretiyor. Fakat ilk olarak, beşinci nesil iletişime büyük geçiş birkaç yıl içinde gerçekleşecek; ikincisi, 5G iletişimi hala geliştirme aşamasındadır ve kaçınılmaz olarak bir şeyler değişecektir.

Türkiye'nin lider GSM operatörü Turkcell, 5G şebekesi üzerinden akıllı telefon üzerinden dünyanın en hızlı mobil internet hızına ulaştığını duyurdu. Turkcell'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Turkcell Ericsson telekomünikasyon ortaklığıyla 2.283 GBps hıza ulaşarak dünya rekoru kırdı. Hız testi, 1.000MHz bant genişliği kullanılarak tahsis edilmiş 3.5GHz frekansı ile 5G özellikli bir akıllı telefonda gerçekleştirildi. Turkcell, Huawei, Samsung ve Ericsson gibi GSM devlerinin iş birliğiyle birkaç yıldır 5G teknolojisi üzerinde çalışıyor. 2.283 Gbps hız, iki saatlik bir filmi yedi saniyede ve 12 şarkılık bir albümü 0.2 saniyede indirmeyi sağlar. Türkiye halihazırda LTE olarak da bilinen ve 3G'den 10 kat daha hızlı olan 4.5G teknolojisini 2016 yılından bu yana cep telefonu cihazlarında kullanıyor. 5G ağları, akıllı telefonlarda ve diğer cihazlarda daha yüksek hızlar ve daha güvenilir bağlantılar sunar.

Türkiye’de 5G Ne Zaman Kullanılabilir Olacak?

Türkiye 5G teknolojisi, BTK’nın düzenleyeceği frekans ihalesinin ardından kurulacak uyumlu baz istasyonlarıyla kullanılabilir hale gelecek. Türkiye, Mart 2020'de başlayacak son kullanıcı testlerinin ardından Haziran ayında 5G'yi kullamaya hazır olacak. Ancak tüketiciler için biraz daha beklemek gerekebilir.

 
Bu Gönderiyi Paylaş:

Blog Yorumları

Bu makaleye ilk yorumu siz yapın.

Makale ile alakalı aklınıza takılan sorularınızı paylaşın.

infoCreated with Sketch. Yorum yapan her okur, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
(E-Posta ve Telefon numaranız paylaşılmamaktadır.)
Mesaj Gönder